Plasticna ambalaza

Ići dole

Plasticna ambalaza

Počalji  Admin taj Čet Dec 29, 2011 11:55 pm


Verovatno pre deset i više godina niko još nije pomišljao, da cemo obicnu vodu piti iz plasticne boce. Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz vecine vodovoda još uvijek pitka. Ipak, cesto pijenjem vode iz plasticne ambalaže sebi cinimo medvjedu uslugu. Zašto? Zbog hemijskog sastava plastike i njene rastvorljivosti u vodi. Na dnu svake ambalaže potražite trougao sa brojem u sredini. On govori, koliko je opasna vaša plastika.

1 – PET ( cesto i PETE ) - Te su boce u vecini slucajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogucnost, da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogena jedinjenja.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoca ispuštanja hemikalija u vodu.

3 - PVC ( nekad i 3V ) - Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najcešce upotrebljavana plastika za boce.

4 - LDPE - Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome se ne koristi za izradu plasticnih boca, nego uglavnom za izradu plasticnih vrecica za namirnice.

5 – PP - Još jedna od „dobrih“ plastika, obicno bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili cašice za jogurt.

6 – PS - Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najcešce se koristi u cašicama za kafu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 – PC ( ili bez oznake ) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlucuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bocicama za novorodjencad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plasticne mase, koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj upotrebi. Još je uvek najbolje cuvati vodu u staklenim bocama.

Dolazi vrijeme, kada cemo na žalost, vodu sve cešce nositi sa sobom. Najlošiji je nacin njeno prenošenje u plasticnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna hemijskom ili temperaturnom delovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželne bi bile staklenke, ali su neprakticne, zato preporucamo aluminijske boce ( ne plasticne, jer su zbog cene obicno od najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Za pijenje vode u kancelariji najbolje je da kupite malu staklenu bocu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okolinu.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 195
Datum upisa : 21.10.2008

Pogledaj profil korisnika http://elektronika.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu